INSTITUT CATALÀ DE PALEOECOLOGIA HUMANA I EVOLUCIÓ SOCIAL

espai aquae

Laboratori

És un espai dedicat al suport i a la recerca relacionada amb el jaciment del Camp dels Ninots. En aquest sentit, aquest àmbit es concep com un espai on el visitant es transporta a un entorn real de recerca, on podrà visitar in situ el laboratori de restauració i conservació de material paleontològic.

Laboratori de l'Espai Aquae
espai aquae

Campanya paleontològica: Camps dels Ninots​

El jaciment del Camp dels Ninots, situat a l’extrem oest de Caldes de Malavella, és un autèntic tresor per a la paleontologia internacional. Els treballs científics, que es van iniciar l’any 2003, han permès recuperar abundants restes fòssils d’animals vertebrats (aus, peixos, amfibis, rèptils, mamífers, etc.) i algunes restes d’invertebrats (miriàpodes, etc.), com també restes de flora (fulles, troncs, pòl·lens, etc.), les quals permeten reconstruir com era aquest entorn fa 3,1 milions d’anys.

El nom del jaciment fa referència a l’òpal menilític (SiO²nH²O), un tipus de mineral, present a Caldes, que, en formar-se, genera formes curioses, arronyonades, conegudes popularment pels caldencs com a «ninots».

El jaciment se situa en un antic volcà, al cràter del qual, quan l’activitat volcànica va cessar, es va formar un llac. 

Al voltant d’aquest llac es van donar les condicions òptimes perquè hi hagués vida, i s’hi va desenvolupar un ecosistema característic de climes subtropicals, amb un entorn dominat per l’exuberància d’animals i plantes. Alguns d’aquests animals van morir dins el llac o al seu voltant i, després de restar submergits en l’aigua, van acabar al fons del llac, on, amb el temps, van quedar coberts per les argiles. Aquest procés és el mateix que van patir els vegetals (els troncs, les fulles, els fruits, etc.) i la resta del material recuperat, tant orgànic com inorgànic. Amb el pas del temps, aquestes argiles s’han convertit en un gran arxiu d’informació, amb què els investigadors i investigadores treballen per posar al descobert els tresors que hi van quedar atrapats. Des de l’any 2003 cada any s’ha dut a terme una campanya arqueològica dirigida pels investigadors Bruno Gómez i Gerard Campeny de l’IPHES ( Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social) en la qual participen una vintena d’estudiants internacionals. Mentre dura la campanya el centre museogràfic Espai Aquae també funciona com a alberg.