L’ESPAI AQUAE és un centre d’interpretació que gira al voltant del termalisme, un fenomen geològic de gran presència a Caldes de Malavella. El termalisme és una activitat fonamental en l’economia actual del municipi, va ser cabdal pels romans que van habitar la zona i també va tenir un paper clau en el jaciment paleontològic del Camp dels Ninots (de fa uns 3,1 milions d’anys).
A l’Espai Aquae trobaràs àmbits dedicats específicament al vulcanisme, al cicle de la nostra aigua termal miraculosa, a l’ús que se n’ha fet a nivell social i industrial al llarg dels temps, i als dos grans jaciments que tenim al municipi; el jaciment romà de les Termes Romanes al Puig de Sant Grau i el jaciment paleontològic del Camp dels Ninots.
El centre museogràfic ESPAI AQUAE també actua com a Punt d’Informació turística (PAT) de Caldes de Malavella i depèn directament de l’Oficina de Turisme. És un free wifi spot.
El centre museogràfic Espai Aquae està ubicat en el castell de Caldes, una construcció defensiva documentada des del segle XII. L’any 1240 ja formava part del vescomtat de Cabrera, després que Jaume I el cedís al castell de Llagostera. Des del segle XIV fins al segle XVIII quedà adscrit a la baronia de Llagostera, que estava en mans dels Montcada. La propietat es va mantenir fins al segle XVIII, i llavors passà al comte de Montagut.
El castell ocupava bona part del puig de Sant Grau, on almenys fins al segle IV hi havia hagut unes termes romanes. Els pocs vestigis que s’han conservat de la fortificació apunten que devia ser una construcció amb muralla pròpia, flanquejada per torres. Tenim notícies que des del segle XVI part de les dependències del Castell van habilitar-se com a hospital. El conjunt fou enderrocat entre els segles XVIII i XIX, tot i que es mantingué el sector de llevant de la muralla que l’envoltava, que conserva tres torres. El mur és fet de carreus escairats, amb la presència d’espitlleres i la base atalussada.
En aquell moment l’Estat, que en tenia el domini públic, subhasta aquest espai i a partir de del XIX es fan diverses dependències adossades a la muralla, una de les quals té una finestra d’arc conopial de tradició gòtica. Aquests espais reconvertits en vivendes es venen a partir de l’any 1880 a l’industrial Pau Estapé que adquireix tot l’entorn del Puig de Sant Grau (inclosa la Casa Rosa, llavors anomenada Dieta-Levi) per a l’explotació de les aigües termals, primerament amb el nom d’aigua Xala i posteriorment amb el nom d’Aigua Imperial.
Als anys 80 es va reconvertir com a ambulatori municipal fins a la construcció del CAP actual a la Plaça dels Donants l’any 2009.
© Ajuntament de Caldes de Malavella 2025
L’aigua de Caldes s’origina en infiltrar l’aigua de la pluja de l’interior de la comarca de la Selva cap a les profunditats, a través de les falles i les factures del subsòl. Aquesta aigua, a l’arribar a una profunditat d’uns mil metres, s’escalfa, canvia de quimisme, adquireix diòxid de carboni i ascendeix cap a la superfície. Aquest procés pot durar entre 30 i 50 anys. Durant aquest temps, l’aigua a mesura que es va filtrant, va adquirint els minerals de les roques granítiques del subsòl.
A Caldes hi ha tres sectors on aflora aigua termal: Puig de les Ànimes, Puig de Sant Grau i Puig de les Moleres.
L’existència de les aigües termals i la proximitat d’aquestes a la Via Augusta són la clau per entendre el sorgiment d’una important activitat balneària en època romana a la vila de Caldes de Malavella.
El nucli de població format al voltant dels recintes termals va rebre el nom d’Aquae Calidae (“aigües calentes”) i va ser prou important com per ser considerat, ja al segle I aC, un municipi de dret llatí. A més dels balnearis i dels serveis que hi estaven relacionats, l’urbs romana de Caldes de Malavella disposava també d’un centre administratiu, religiós, econòmic i comercial.
El nucli urbà d’Aquae Calidae, de la qual es conserven algunes estructures, se situava entre el puig de Sant Grau i el puig de les Ànimes.
El caràcter eminentment rural de la vila de Caldes de Malavella va experimentar transformacions molt importants a finals del segle S.XIX. La irrupció dels grans balnearis europeus, especialment a França i Alemanya, com a centres d’estiueig de les societats benestants del moment, lligada a la tradició naturalista de l’època i marcada per una revaloració de les propietats curatives de les aigües termals, va despertar l’interès de la burgesia catalana per aquesta nova modalitat d’esbarjo. Fruit d’aquest interès pot ser entesa la creació dels balnearis a Catalunya i, lògicament, a Caldes de Malavella.
Les reconegudes propietats de l’aigua termal de Caldes de Malavella que s’oferia als balnearis van motivar que els qui no estaven allotjats en aquells establiments també en volguessin disposar, i aquest fet va afavorir que fos embotellada i distribuïda a molts indrets. D’aquesta manera, els pacients que no es podien permetre el luxe d’anar als balnearis tenien la possibilitat de beneficiar-se dels efectes d’aquesta aigua seguint el tractament des de casa seva.
A Caldes de Malavella la tradició arqueològica ve d’antic. L’any 1876 el Sr. Manuel Viñas, metge de Girona, fa esment de les primeres troballes arqueològiques que tenen lloc al Puig de les Ànimes; abundant material arqueològic corresponent al paleolític superior (al voltant dels 18.000 anys). Les múltiples eines de pedra i restes d’animals caçats que s’hi han trobat demostren que els grups de caçadors recol·lectors que ocupaven aquest territori sovintejaven aquest indret ric en aigua i aliments.
Les primeres excavacions arqueològiques a les termes romanes de Sant Grau, promogudes pel seu propietari, el Sr. Pau Estapé, es van dur a terme entre els anys 1897 i 1902 sota la direcció de Norbert Font i Sagué. Aquest impuls a la recerca arqueològica en el municipi segueix viu avui en dia gràcies a les intervencions realitzades a l’indret del Puig de Sant Grau, les excavacions del Castell de Sant Maurici i al projecte de recerca del Camp dels Ninots.
Espai destinat a fomentar la vocació científica entre el públic escolar a partir del coneixement que proporciona el jaciment de Camp dels Ninots, amb mètodes i tècniques emprats en els treballs d’excavació al jaciment de Camp dels Ninots.
Puntualment es programen tallers oberts a el públic, i sota demanda és una activitat oberta a les escoles i centres educatius.
És un espai amb diverses projeccions que enllaçades entre si duren uns 45min. S’hi pot visualitzar una visita guiada al jaciment del Camp dels Ninots de la mà dels directors de les campanyes arqueològiques de l’IPHES, una visita guiada anomenada “Les Aigües de Caldes”, i alguns vídeos promocionals de Caldes com a vila termal.
És un espai dedicat al suport i a la recerca relacionada amb el jaciment del Camp dels Ninots. En aquest sentit, aquest àmbit es concep com un espai on el visitant es transporta a un entorn real de recerca, on podrà visitar in situ el laboratori de restauració de material paleontològic.